Wednesday, April 29, 2009

32 to face jungle challenges

[New Straits Times Sdn Bhd group editor Datuk Syed Nadzri Syed Harun flagging off participants of the X-Men Xtreme Adventure 2009 Terengganu at the Anjung Riong driveway, NSTP yesterday.]

New Straits Times 2009/04/29

KUALA LUMPUR: For the next five days, they will be covered in dirt and mud. They will have leeches and other creepy crawlies for company.

These are the 32 participants of the X-Men Xtreme Adventure 2009 Terengganu who will be in the jungles of Terengganu until May 4.

The jungle adventure, organised by the X-Men Adventure founder, Rate de Silva, will bring enthusiasts of extreme 4x4 sports to face challenges as they make their way through the legendary Elephant Mudhole and Terminator Hill in Hulu Terengganu.

Most of the participants are from Britain, United States, Australia, Japan, Thailand and Singapore.

The trail will take them through 500km of jungle terrain comprising swollen rivers, mud, slippery slopes and wildlife.
"The idea is to bring these 4x4 sports lovers together in one of the toughest routes in Malaysia," de Silva said.

"It is also to promote tourism in Malaysia. Most of the participants are expected to stay on for a few days after the event."

The convoy, which comprised 12 vehicles, was flagged off from the Anjung Riong driveway of the New Straits Times office in Jalan Riong, Bangsar here by the newspaper's group editor Datuk Syed Nadzri Syed Harun.




Thursday, April 23, 2009

B0hSiA



Merujuk kepada Kamus Dewan edisi keempat, Bohsia (sejenis bahasa pasar) adalah gelaran remaja perempuan yg suka berpelesiran, berfoya-foya, melepak, dan sering terlibat dlm kegiatan maksiat: awek ~; gadis ~.

Aku tak tau lah dia ni, boyfriend keliling pinggang, asal dapat peluang keluar je, mula la tak sedar diri, tak ingat nak balik rumah. Kalau tak ada alasan yg kukuh, memang tak lekat kat rumah. Takkan nak kurung pulak, kita hidup di Malaysia ni dalam keadaan demokrasi, kita negara yg dah merdeka, takkan masih nak hidup seperti dalam penjara, terkurung, dan tak merasa erti kebebasan? Tapi, kadangkala ada segelintir makhluk Allah ni, tak tau la pulak nak menghargai kebebasan yang diberikan, sering menyalahgunakan kebebasan. Kita diberi akal dan fikiran, jadi gunakanlah sebaik2nya... Lainlah kepada yg tiada akal dan fikiran tu, tak leh nak buat apa lah..

Bohsia yg aku maksudkan ni, memang tak sedar diuntung. Anak belum sampai setahun jagung, tau2 je beranak lagi. Pandai lak dia menyorokkan perutnya yg berisi itu. Sapa nak tanggung semua tu? Ingat makan minum semua free ke? Takkan duit aku nak habis menanggung bohsia ni anak beranak? Ikutkan hati nak je aku 'kasi', tapi aku tak mahu kejam kerana semua mahkluk Allah ada naluri dan keinginan. Belumpun habis geram dengan kes hari tu, dah beranak lagi. Kalau diri sendiri tu tau nak menjaga anak tak pe jugak, ni main lepas je, kalau kakak aku dan aku tak kutip anak2 kucing nih...apa nak jadi lah gak nye... Oh ya, bohsia yg aku maksudkan ni adalah kucing aku si FLUFFY ni..

Pagi Ahad lepas aku keluar kejap, bila aku balik je rumah, aku tengok si FLUFFY ni lencun, aku pikir..apa hal dia ni? Aku masuk umah, tanya akak aku..apahal ngan si FLUFFY ni? Akak aku cakap tadi dia siram si FLUFFY ni sebab bontot dia berdarah...maksudnya dia dah beranak..  Tapi masalahnya tak tau kat mana dia beranak... Dia mengiau pada kakak aku sambil cuba menggigit leher si Jedi (yg gemuk bulat itu)... untuk memberitahu yg dia dah beranak...(pandai juga kucing ni guna sign language ye..)..so dia nak kakak aku amekkan anak dia bawak balik... Si Jedi tu pun senyap je... Disebabkan jedi tu dah gemuk, mana larat si FLUFFY ni nak angkat kan... Tapi disebabkan tak tau dia beranak kat mana, aku biar je lah (aku dah cuba tanya pada FLUFFY...tapi dia jawab dalam bahasa kucing, aku tak paham...)... Aku dah cuba cari keliling sampai ke pagar jiran sebelah menyebelah..., petang tu...auntie umah sebelah ketuk pintu, katanya FLUFFY dah beranak kat rumah jiran selang sebuah rumah... (patut la aku cari tak jumpa, sebab aku cari setakat sebelah-menyebelah je...aku tak cari sampai selang sebelah-selang menyebelah..) Sekali kami tengok...adoiiiii mak...4 ekor daaa..... Kali ni aku memang cakap kat kakak aku, CONFIRM...kita kasi orang, aku tak sanggup dah ni... ituhari elok ada pakcik kat ofc aku nak kucing ni, akak aku lak sayang...kali ni...sorry beb... akan aku berikan jua... muahahahaha...


p/s kepada kawan2...tolonglah adopt kucing2 ini...


Thursday, April 9, 2009

MAD WORLD

Bermula dari 1-2 bulan lepas sampai la sekarang ni.. selalu benar aku dengar lagu ni... sebabnya anak buah aku si A1 tu suka bukak youtube lagu ni.. (dia ni claim dia ni freedom fighter)..layan gak..pas tu malam tadi tengok American Idol..Adam Lambert nyanyi lagu ni..best gak version dia tu.


Mad World - Gary Jules

All around me are familiar faces

Worn out places, worn out faces

Bright and early for the daily races

Going nowhere, going nowhere


Their tears are filling up their glasses

No expression, no expression

Hide my head I wanna drown my sorrow

No tomorrow, no tomorrow


And I find it kind of funny, I find it kind of sad

The dreams in which I'm dying are the best I've ever had

I find it hard to tell you, I find it hard to take

When people run in circles its a very, very

Mad world, mad world


Children waiting for the day they feel good

Happy birthday, happy birthday

And I feel the way that every child should

Sit and listen, sit and listen


Went to school and I was very nervous

No one knew me, no one knew me

Hello teacher tell me, what's my lesson?

Look right through me, look right through me


And I find it kind of funny, I find it kind of sad

The dreams in which I'm dying are the best I've ever had

I find it hard to tell you, I find it hard to take

When people run in circles its a very, very

Mad world, mad world, enlarging your world

Mad world







Tuesday, April 7, 2009

JEMBALANG DI HOSPITAL?


Tajuk citer aku ni cam gempak je kan? Ini kisah geng aku Jembalangz yang mana anaknye telah masuk wad di Hospital Ampang Puteri baru2 ni kerana disyaki keracunan makanan. Jadi, waktu Lunch tadi, Antu, Sab, Abg Tapa dan aku pegi la melawat anak Ayie/Jembalangz ini. Semoga Aidan cepat sembuh.



[aku rasa bilik kanan kot?]

[amboiii...bapaknye amek kesempatan mengcharge psp]

[gaya cam kena denda ngan cikgu je?]




[makan kat sini lagi murah dari kat H***** ari tu la]




Monday, April 6, 2009

HEART SHAPED STONE-Part II




Ni adalah batu yg berbentuk heart-shaped yg aku jumpa kat Tanjung Malim.. Kali ni batu yg aku jumpa ni lagi besar dari yg aku jumpa masa kat Jerantut Disember lepas.


p/s batu ni aku tak bawak balik..sebabnya bagi aku..batu tu memang di situ asalnya..kenapa kita nak alih-alihkan dia? Lagipun aku teringat masa aku kecik2 dulu..aku memang fobia nak mengalihkan barang2 termasuklah plastik gula2, aku tak kan buang sembarangan sebab tak nak dia terpisah dari family dia.. (hmmm...macam psyco lak rasanya..)

CATZ ABUSED

Source : Utusan Malaysia 27 Feb 2009

Kes abai kucing ditentukan 2 April

KUALA LUMPUR 26 Feb. - Selepas empat tahun perbicaraan, kes pemilik dan pembiak kucing yang didakwa atas empat tuduhan mengabaikan empat ekor kucing sehingga menyebabkan kesengsaraan terhadap haiwan itu akan diputuskan oleh Mahkamah Majistret di sini pada 2 April depan.

Majistret Sazlinidayu Kamal Bahrain menetapkan tarikh tersebut selepas kedua-dua pihak selesai menggulung hujah masing-masing di akhir kes pendakwaan hari ini.

Dalam kes ini, Abdul Rashid Othman,  53, didakwa mengabaikan anak-anak kucing jenis Parsi miliknya di rumah No. 65, Jalan Wan Malini 1, Sri Petaling di sini pada kira-kira pukul 12 tengah hari, 21 September 2005.

Dia didakwa mengabaikan seekor kucing betina berwarna hitam dan putih, seekor kucing jantan warna kuning dan putih, seekor kucing betina campuran warna kelabu, putih dan kuning serta seekor kucing jantan berwarna putih dan hitam.

Abdul Rashid didakwa mengikut Seksyen 44(1)(d) Ordinan Binatang 1953 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM200 atau penjara enam bulan atau kedua-dua sekali.

Kes ini merupakan kejadian pertama seorang pemilik kucing didakwa di mahkamah kerana mengabaikan penjagaan haiwan peliharaannya.

Terdahulu, Penolong Pendakwa Raya, Suhaima Mohd. Noor berhujah bahawa pengabaian jelas berlaku kerana badan keempat-empat ekor kucing diambil dari rumah Abdul Rashid mengalami sakit kulit, sakit mata dan selesema.

Katanya, selain badan yang kotor, muka comot dan tapak kaki yang penuh dengan najis, kesemua kucing-kucing itu juga kurus dan tidak terbela semasa di bawah jagaan Abdul Rashid.

''Kegagalan Abdul Rashid memberi rawatan awal kepada keempat-empat ekor kucing itu menyebabkan penyakit tidak dapat disembuhkan yang mana seekor daripadanya mati pada 4 Oktober 2005 dan seekor lagi pada 18 Februari 2006.

''Sekiranya Abdul Rashid memberikan rawatan dan tidak mengabaikan kucing-kucing itu, Jabatan Haiwan tidak perlu keluarkan kos sebanyak RM38,612 sehingga Januari lalu untuk penjagaan dan rawatan,'' hujahnya.

Sementara peguam Robert Devan pula berhujah bahawa tiada sebarang pengabaian berlaku berdasarkan ubat-ubatan, syampu dan makanan yang disediakan oleh anak guamnya untuk kucing-kucing tersebut.

Katanya, timbul keraguan terhadap identiti empat ekor kucing tersebut memandangkan anak guamnya tidak pernah membuat pengecaman selepas ia diambil dari rumahnya selain tidak dimaklumkan apabila dua daripadanya mati di dalam jagaan Jabatan Haiwan.


-----------------------------------------------------------------------------------


Untuk Perhatian.. gambar2 di bawah tiada kaitan dengan isu di atas.. kucing2 ini dijaga rapi, makan minum complete... tempat tinggal first class...










kucing-kucing ini kakak aku yg punye.. aku cuma pemilik bersama la..tapi yg dipertanggungjawabkan 100% adalah kakak aku..hehehe...aku malas nak bela kucing ni.. Itu hari akak aku dah suruh cari sapa yg nak 'adopt' kucing ni..tapi sekarang sudah bertukar fikiran la pulak...hmmm.. aku dah agak dah pun... tapi tak pe lah..asalkan kucing2 ni tak mengganggu hidup aku, dan dia pandai jaga diri...tak pe...hehehe.. Sebelum ni, kucing2 ni duduk sama dalam rumah.. tapi bila dah sampai habis semua pakaian aku melekat ngan bulu kucing ni...aku pun cakap kat akak aku la... aku tolong belikan sangkar besar..suruh diorang ni duduk dalam sangkar.. yg besar spt Snow ngan Fluffy dah pandai jaga diri...diorang duduk luar pun tak pe..nak makan ngan tidur tau la dia balik rumah.. akhirnya..pakaian aku takde dah bulu2 kucing ni...


p/s kalau ada sesapa berminat ngan kucing aku ni..nanti aku tanya akak aku kalau dia nak kasi sesapa 'adopt'...


Thursday, April 2, 2009

HAPPY BIRTHDAY BRO HAZRIN..




Aku nak wish Happy Birthday kpd Bro Hazrin yg menyambut ulangtahun hari kelahirannya pada hari ini, Khamis 2hb April 2009.. Semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki (bro ni bakal menimang cahayamata ke-4 pertengahan tahun ni). Bro Hazrin ni adalah senior aku masa kat sekolah dulu.. Inilah kebaikannya bila kita sekolah asrama sebab banyak kenangan yg kita kongsi bersama dengan kawan2 sekolah.. ye lah..5 tahun beb, tinggal dengan kawan2 di asrama.. Walaupun dah habis sekolah..dan dah lebih 15 tahun meninggalkan sekolah..kita tetap rasa connection dari bond yg kita bina masa di sekolah dulu.. dan memang susah nak jumpa kawan2 yg dapat menandingi kawan2 masa di sekolah dulu.. syahdu lak..heheh..tapi ini adalah kenyataannya.. kadang2 walaupun lama tak jumpa..tapi the connection tu tetap ada...

Okaylah..Semoga bro Hazrin bergembira di hari ini..

Bro,

Malay : Selamat Hari Lahir

English : Happy Birthday

Indonesia : Selamat Ulang Tahun

Brunei : Selamat Hari Puja Usia

Brazil : Parabéns a você! nesta data querida muitas felicidades e muitos anos de vida.

Chinese-Cantonese: Sun Yat Fai Lok!

Chinese-Mandarin: qu ni sheng er kuai le

Croatian: Sretan Rodendan!

Czech: Vsechno nejlepsi k Tvym narozeninam!!

Danish: Tillykke med fodselsdagen!

Dutch: Hartelijk gefeliciteerd! or Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Esperanto: Felichan Naskightagon!

Farsi: Tavalodet Mobarak!

Finnish: Hyvaa syntymapaivaa!

French (Canada): Bonne Fete!

French: Joyeux Anniversaire!

German: Alles Gute zum Geburtstag!

Greek: Eytyxismena Genethlia! or Chronia Pola!

Hawaiian: Hau`oli la hanau!

Hebrew: Yom Huledet Same'ach!

Hungarian: Boldog szuletesnapot! or Isten eltessen!

Italian: Buon Compleanno!

Japanese: Otanjou-bi Omedetou Gozaimasu!

Russian: S dniom razhdjenia! or Pazdravliayu s dniom razhdjenia!

Spanish: Feliz Cumpleaños!

Swedish: Grattis på födelsedagen

Taiwanese: San leaz quiet lo!

Thai: Suk San Wan Keut!

Ukrainian: Mnohiya lita! or Z dnem narodjennia!