Saturday, December 31, 2011

You...



Some people will stay in your heart, but not in your life...
     And
           Some people will stay in your life, but not in your heart..
But
   Why can't I have the One People to stay in my heart and in my life...
        


"Sometime things have to fall apart to make way for better things."- ted mosby -


Wednesday, December 21, 2011

Normal?

Am I Normal or what?


1) When my friends are crazily talk and plan on buying expensive designers handbags, i'm alone wishing for a tablet, WACOM INTUOS 4 " 6X9" (PTK-640).
Harga handbag (Coach or Marc Jacobs) anggaran RM1k++ meanwhile my Wacom tablet pun RM1k++….hmmmm…. i definitely will choose Wacom, or if i have to choose a bag, i'll go for Crumpler Moderate Embarrassment or Crumpler Arnold Heist.

-Coach-

-Marc Jacobs-

-Wacom  INTUOS graphic tablet-


-Crumpler Arnold Heist-




-Crumpler Moderate Embarrassment-


2) Bila kengkawan aku dengan penuh semangat citer tentang Ombak Rindu… aku, in the other hand sibuk nak tunggu Underworld 4 ngan Ultimate Avengers




3) Bila kengkawan sibuk citer pasal nk gi holiday… my dream kind of holiday adalah masuk utan ngan kengkawan offroads aku to unknown destinations atau my second choice will be cuti di rumah tanpa gangguan, boleh bangun jam brapa aku suka (tp mesti terbangun awal gak..) dan tengok movie marathon sensorang dengan happy nya…






4) Bila kengkawan sibuk citer pasal makan best2 kat tempat mahal2… bagi aku makanan yang best adalah Nasi Ayam Kicap tepi longkang kat tempat keje lama aku dan makan n lepak sesama kengkawan baik aku…

5) Bila kengkawan sibuk citer pasal kasut (again branded shoes…) my dream and most expensive shoe yg aku nak adalah SWAT Air 9" All Leather Tactical SZ Boot



6) Bila kengkawan sibuk citer pasal accessories…accessories yang aku sangat2 nak adalah Gerber Diesel Multi-plier Tools.




7) Bila kengkawan sibuk citer pasal drama tv kul 7…aku masih di opis bekerja… bila diorang bercerita pasal citer2 kat tv…aku lak..TV pun dah lama x tengok..(balik keje kul baper la pulak..slalu balik je mmg tido..)


8) Bila kengkawan sibuk citer pasal kedai mahal2...my kind of shop yg aku suka pegi adalah Hardware shop and kedai2 komputer spt Lowyat ataupun PC Fair...




So, am I normal or what?







Tuesday, December 20, 2011

Christmas Gifts Exchange...


Merry Christmas.

BZ betul aku sejak masuk company baru ni.. selalu aku mmg gi keje pepagi..balik umah pun dah kul 8 baru kluar dari opis.. Hidup aku utk keje je…tak de masa nak update blog, nak bersosial dan masih belum ada masa nak email gambar2 pada kawan aku Jut..(harap bersabar ye…hihi.. insyaallah aku akan email sebelum tahun depan..hehe..) Weekend so far ada je aktiviti..by the time balik umah..mesti dah letih.. 

kat umah pun x de masa nak berinternet.. balik umah dah malam setakat bukak fb tengok update kengkawan..pastu tido.. keje2 menengok movie sblm tido pon dah x de masa…

Kadang2 bila ingat kengkawan kat company lama, rasa rindu lak kat geng2 aku..(Aye, Antus & Sab..) Selalu dulu ada je aktiviti kami kat opis… kat co baru ni boleh dikatakan aku x de kawan la..basically aku sensorang je..buat keje mengadap monitor sampai nak berair mata aku.. sekali sekala ada la borak2 ngan colleague kat sini..tapi x de la macam kat company lama yg mana aku ada klik aku sendiri..

Aku kat sini selalu lunch pon x kluar..duduk je la kat opis.. sbb sini working culture dia berbeza kalau nak banding ngan company lama..sini mostly semua orang keje je.. x de la nak mengular..walaupun sini x strict..very flexible..tapi x de org yg amek kesempatan.. aku suka macam tu.. sbb they treat us as an adult..bukan macam kat company lama, terasa macam kat sekolah..dtg lewat pun kena.. sini very flexible..takde la sesapa kena panggil kalau datang keje lewat..as long as keje nko siap, no problem.. bagus kan?

Okay, sekarang aku nak citer pasal salah satu culture yang ada kat opis aku ni…disebabkan di sini adalah company 1 Malaysia..semua bangsa ada, maka pihak syarikat menyambut semua perayaan… setiap kali perayaan akan diadakan jamuan mengikut budaya perayaan yang disambut itu.. Bulan Disember ini, Krismas adalah perayaan ketiga bersama company ini.. (sebelum ni Raya Puasa & Deepavali) Waktu Raya aritu..makanan masyarakat Melayu lah bersempena dengan Hari Raya, Masa Deepavali aritu, makanan masyarakat India lah yg dihidangkan.. Jadi, sempena Krismas ini, pihak syarikat meneruskan tradisi 'Exchange Gift' sesama pekerja…hihihihi…excitednye aku… tak sabar rasanya… dah lama rasanya x buat exchange gift ni..kali terakhir aku rasa masa kat STJ..masa party Dorm..hehehe..

Kami diminta membeli hadiah yang nilainya minimum RM15. Hmmm.. aku mula2 pikir nak beli Mug..tp diorang kata sini sangatlah biasanya Mug..hmm…apa lagi..ada staff suggest beli Tupperware… (aku suka tupperware…tp utk aku sendiri..hehe.. tetiba teringat lak kat akak Janet kat company lama, dia kasi aku tupperware masa aku nak chow dulu…lama x makan kueh kak janet jual..) Maka, semalam lepas keje, aku membawa payung utk berjalan kaki ke seksyen 14, Digital Mall, my 1st time gi sana…rambang mata aku…ni macam low yat la…my favourite kind of shop..woot woot.. So, aku jumpa la 1 menda ni yg mmg aku terpikir nak beli sbg hadiah..tp nak cari yg sesuai…so..aku jumpa yg aku rasa sesuai.. harga lebih sikit la dari yg ditetapkan..tp aku harap orang yg terima hadiah aku tu akan happy…(kan best kalau aku yg dapat..hehehe…aku definitely akan happy...hahaha.....sbb kami akan undi nama nnt..hehe..harap2 aku yg dapat..haha)






p/s Kad, envelope & wrapper semua aku buat sendiri..hehe...aku mmg suka buat sendiri menda2 ni.. :)



- b u t t e r c u p -


Monday, December 5, 2011

Stay




- b u t t e r c u p -




A Woman's Worth

You could buy me diamonds
You could buy me pearls
Take me on a cruise around the world
Baby, you know I'm worth it

Dinner lit by candles
Run my bubble bath
Make love tenderly to last and last
Baby, you know I'm worth it

Wanna please, wanna keep
Wanna treat your woman right
Not just dough, better show
That you know she is worth your time

You will lose if you choose
To refuse to put her first
She will and she can
Find a man who knows her worth

'Cuz a real man knows a real woman when he sees her
And a real woman knows a real man ain't afraid to please her
And a real woman knows a real man always come first
And a real man just can't deny a woman's worth

If you treat me fairly
I'll give you all my goods
Treat you like a real woman should
Baby, I know you're worth it

If you never play me
Promise not to bluff
I'll hold it down when shit gets rough
'Cuz baby, I know you're worth it

She walks the mile, makes you smile
All the while being true
Don't take for granted
The passion that she has for you

You will lose if you choose
To refuse to put her first
She will and she can
Find a man who knows her worth, ooh

'Cuz a real man knows a real woman when he sees her
And a real woman knows a real man ain't afraid to please her
And a real woman knows a real man always comes first
And a real man just can't deny a woman's worth

No need to read between the lines spelled out for you
Just hear this song 'cuz you can't go wrong when you value
A womans worth
(Womans, womans, womans)

'Cuz a real man knows a real woman when he sees her
And a real woman knows a real man ain't afraid to please her
And a real woman knows a real man always comes first
And a real man just can't deny a woman's worth

'Cuz a real man knows a real woman when he sees her
And a real woman knows a real man ain't afraid to please her
And a real woman knows a real man always comes first
And a real man just can't deny a woman's worth



-buttercup-

Thursday, October 27, 2011

Typo Freak!!



You know you are a Typography freak when:
1. You have a favourite typeface.
2. You can’t look at a magazine cover without analysing the main font.
3. You get angry when you see incorrect use of letter-tracking.
4. You cannot bear to see Comic-Sans used on Business Brochures.
5. Every-time you see an ‘I Love NY’ T-Shirt, you wonder if it would look better in a different font.
6. You see Bank Gothic on TV so often even you’re spouse knows the font name!
7. You often read letterheads and despair at another horrid use of Times New Roman.
8. You simply want to harpoon any ‘designer’ who sticks an ‘@’ symbol in words to try make them look c@@l…Ahhhh!
9. Every-time you see pixel-based, non-vector text utilized in professional print, your face turns to disgust.
10. You recognize a few professional logos that make use of free-download fonts.
11. You muse over why CMYK has been used on 12pt text rather than a spot color.
12. You use the ‘em’ dash while typing—and know what one is.
13. You go Crazy when there’s no €(euro) symbol in the typeface you have purchased.
14. You have actually purchased a typeface!
15. You scour the Glyphs and special character pallets because you’re sure that there’s a symbol there you want…and you won’t rest until you find it, no matter how long it takes.
16. You’re on a mission to minimize and sort out your font library, but all you do is add to it instead.
17. You abandon a typeface because you simply can’t embed it into a PDF.
18. You fall in love with a font just because its got a funky ‘&’ character.
19. You really appreciate good use of drop caps.
20. You can spot the difference between type that has italic and bold type applied to it—and ACTUAL specifically-designed italicized and bold variations of type.
21. You own a Type Foundry poster.
22. You constantly analyse every snippet of text that crosses your line of sight.
23. You can tell, with razor-like precision, if a typeface letter or word has been stretched or compressed.
24. You can spot a poster generated in MS Word a mile away.
25. You write a on Typography blog!

(source : http://www.andrewkelsall.com/25-reasons-why-youre-a-typography-freak/ )


- b u t t e r c u p -





"Art is wasted on people who have no souls"

Visits


This coming weekend aku akan entertain kawan lama sejak sekolah dulu.. lama gila tak jumpa. rasanya sejak abis sekolah..ujung 1994 sampai la sekarang ni.. whoaa.. sudah 17 tahun x jumpa ooo…  x sabar gak rasanya.. nanti ada la geng aku weekend ni.. kalau x tu, weekend aku slalu balik ke Nilai layan anak buah aku je lah.. So..aku plan sabtu pagi ajak gi breakfast sesama..hehe..pastu gi jenjalan..aku pun dah lama gila x jenjalan..



- b u t t e r c u p -





"Art is wasted on people who have no souls"

Friday, October 21, 2011

Update (blog) and Upgrade (keje)







Setelah agak bersawang aku tengok blog aku ni.. aku terasa nak update lak.. Sebenarnya banyak menda berlaku sejak dari tempoh kali terakhir aku update aritu iaitu bulan Mei.. secara ringkasannya, kakak aku kawin, aku pindah tempat keje, company lama lingkup, aku bz di tempat baru, aku akan dipindahkan ke opis KL dan macam2 lagi lah..tapi tu nanti sikit2 aku flash back semula la dalam next entry..

Buat masa ni, aku nak cerita kejadian yang baru berlaku pada aku minggu lepas..iaitu Kaki aku telah terpeleot atau bak kata omputihnya "I sprained my ankle" aritu kat tempat keje slps parking kete pepagi, kerana aku berjalan tanpa memandang…(which is so Typical Me..) hinggakan kaki aku telah tepijak di kawasan berlubang ini hingga kaki aku terpusing dan meletup bunyi di buku lali hingga aku jatuh terduduk.. maka, kaki aku telah bengkak tahap dewa pada Jumaat lepas. Hmmm....nasib baik takde org nampak..kalau ada org nampak, silap2 berdekah-dekah sambil berguling dia tengok aku jatuh... mesti dalam hati kata.."hehehe...tengok tu budak gemuk jatuh..". Kemudian pada petang itu, setelah Boss aku simpati melihat aku berjalan terhencot-hencot, aku dibenarkan pulang awal untuk ke klinik, aku pergi ke klinik yg dekat ngan opis je, tapi tingkat 1 la pulak.., parking dah la payah.. dlm keadaan kaki yg teramat sakit..aku gagahkan diri berjalan.. naik tangga..sekali tengok TUTUP..masa tu 4.35 ptg.. huhuhu..aku balik kul 4.00, kalau biasa, sempat..tapi dengan keadaan kaki aku yg sakit tadi, nak ke kereta pun punya lah lama berjalan..haisshh... akhirnya aku balik kat rumah aku je, ada klinik panel gak situ.. Setibanya di Klinik, tuan tabib mencadangkan supaya aku di inject..aku x nak kerana malu nak menunjukkan bontot aku kepada beliau, aku hanya meminta pain killer sahaja.. 

Namun, setelah pulang ke rumah, nampaknya painkiller tersebut tak berjaya kill the pain.. aku rasa terlalu sakit sehingga aku hanya terdampar seperti ikan paus betina di tengah rumah sambil pasrah menanti kepulangan kakak aku dari kerja untuk meminta jasa baik beliau menghantar aku semula ke klinik untuk di cocok oleh tuan tabib di bahagian bontot kerana kesakitan yg teramat sangat hingga aku tak mampu menahannya.. Aku ke klinik dengan bertongkatkan kayu hoki kerana aku tidak dapat mengangkat kaki ku yang sedia ada berat ini. Setelah aku diinject, aku berjaya berjalan tanpa kayu hoki itu, betapa kuatnya kesan ubat yang diinject ke bontot aku itu.. Aku kembali sihat dan tidak sakit..keesokkan harinya aku mampu berjalan dan naik tangga seperti biasa. Namun demikian, panas yg kusangka hingga ke petang tidak berpanjangan kerana pada malam itu (sabtu malam..) panas yg kusangka hingga ke petang itu telah berpindah ke badan aku dan suhu badan aku mendadak naik kepada 39.5 darjah Celcius (bersamaan 103.1 F)..maka keesokkan harinya aku ke klinik semula dan tuan tabib telah memberikan aku sijil sakit untuk aku berehat di rumah pada hari Isnin itu.. Mungkin ubat yg diinject ke bontot aku itu terlalu power sehingga badan aku sendiri tak dapat menahannya..

Setelah demam selama 3 hari.. aku tetap berkerja dengan gigihnya sehinggakan aku juga mengalami batuk-batuk..selsema, sakit tekak dan telinga yang tersumbat. Maka, dengan itu juga aku berpikir..mungkin ini adalah waktu terbaik aku untuk berhenti merokok.. Maka, sehingga ke hari ini.. 6 DAYS NO NICOTINE for me, namun, ada juga hari2 yg aku terasa seperti berkeinginan yang teramat sangat hingga aku membeli gula2 NIQUITIN utk berhenti menghisap rokok.. Rasa gula2 tersebut sungguh la macam hampas, seperti memakan ashtray.. (walaupun hakikatnya aku belum pernah makan ashtray)..

Jadi, dalam tempoh ini juga tubuh badan aku sedang menyesuaikan diri tanpa nikotin dalam badan dan juga tanpa Caffein dalam badan kerana aku juga dah berhenti minum nescafe..melainkan kalau pergi ke rumah orang dan dihidangkan nescafe..itu x leh buat apa la.. 

Maka, kesimpulan dari cerita aku ni, insyaallah the NEW ME (caffein and nic free) akan berusaha untuk merajinkan diri mengupdate blog..








[di situlah aku terjatuh sambil terduduk..]

[dia punya bengkak dah macam leher kena beguk pun ye..macam patah pun ye..]
[suhu di no. 39 tu yg jelas..maksudnya itulah suhu waktu panas berpindah ke badan aku]







[ni baru 4mg..rasa dah macam hampas.. 6mg or 8mg ntah cemana la pulak..]

- b u t t e r c u p -





"Art is wasted on people who have no souls"

Friday, May 6, 2011

Hijrah



Aku akan berhijrah ke persekitaran kerja yang baru.

Maksudnya..aku akan:
1) Berpisah dengan kawan2 aku di pejabat.. Jembz, Antus & Sab.
2) Berpisah dengan Mac aku berserta 24-inch LED Cinema Display.
3) Mulakan mencari kawan2 baru di tempat baru.
4) Terpaksa mencari port baru makan.
5) Takde geng main bowling
6) Main fantasy football jarak jauh
7) Takde port nak lepak kalau boring
8) Hanya dpt contact lepas ni dngn kawan2 melalui fb/hp
9) X dpt jumpa kawan2 aku hari2


Aku terasa agak sedih kerana keadaan membuatkan aku terpaksa berhijrah dan dalam tempoh 3 tahun aku berada di sini, terlalu banyak kenangan suka duka yang aku lalui bersama kawan2 di sini. Tapi, harus diingat jika aku mahu maju, aku perlu berhijrah. Semoga kawan2 aku ni akan tetap update blog, kita akan sentiasa contact sesama sendiri dan bye2..




Monday, April 18, 2011

50 reasons not to date a graphic designer

source : a bourbon for silvia


(in bold & yellow my most representatives)
1. They are very weird people.
2. There are billions of them in the world, like colors on the screen of your computer.
3. They will analyse conversations in layers.
4. You will spend the day assembling furniture from IKEA.
5. They drink and eat all kinds of weird shit just because they like the packaging.
6. They hate each other.
7. You’ll come out the last out of the movies because you have to see the full list of credits.
8. They cant change a light bulb or without making a sketch.
9. They fuck up all the tables with their cutters.
10. They rather study the paisley pattern on your outfit than listen to what you have to say.
11. They will fill your house with magazines and whatever is out there that has drawings.
12. You never know if it is really an original or a copy.
13. They make collages with your photos.
14. They do not know how to add and subtract, they just understand letters.
15. They idolize people who nobody knows and speak of them as if they were his colleagues.
16. They take pictures almost daily and all are cut in weird shapes.

17. They ask your opinion about everything but  they do whatever they want.
18. Everything is left justified, right or center unless they arrive late.
19. They hate Comic Sans with the same passion they love Helvetica.
20. They use iPhone for everything, because everyone has one.
21. You can not decorate the house without consulting them.
22. They steal street signs.
23. Always carry their hands painted with something.
24. They buy dolls unfinished for them to paint.
25. Everything becomes something other than what it really is: cards as tickets, cards as …
26. When arguing, you will be nicknamed like the OSX spinning wheel (not affectionately)
27. Do not know how to dress without consulting the Pantone book.
28. They hate Excel.
29. They read comics.
30. They want to save the world only with a poster.
31. You will spend the day brainstorming.
32. On vacation they will take you to countries that you do not know exist and have no beach.
33. Museums are their second home.
34. They know more positions than the Kamasutra.
35. They can’t go to a restaurant without secretly critiquing the menu design.
36. They listen to music you have never heard of.
37. They can´t cook a normal dish, they always have to experiment with new ingredients.
38. They read rare books: stories of children, Semiotics …
39. When you are going to tell you something, everyone has read it in their facebook and twitter.
40. They have own iPods before you knew they existed.
41. The orgasm they remember is when they heard that Adobe was acquiring Macromedia.
42. They have their own shops just for them and there are the most expensive in the city.
43. They want to spend all the money in the Apple Store.
44. You will never understand their gifts.
45. They see ordinary objects and laugh.
46. You wake up in the middle of the night hearing them screaming “When is the deadline?”
47. They see CMYK and RGB like Neo sees the Matrix.
48. They dream of the day nobody will make a single change to their designs.
49. They rather pay for a font than for a special birthday gift.
50. They are always sleepy because they work 24/7.

p/s no wonder i'm still single, sbb lebih dari separuh ni adalah aku... :D


Saturday, January 15, 2011

Happy Birthday to me!








Monday, January 3, 2011

Early Treats


Hari ni aku cuti. Sebab? saja nak menggunakan cuti aku yang masih banyak. Carry forward 20 hari.. hmmm.. banyak nye. Campur tahun ni lagi 22 hari..total..42 hari. Aku ni jarang cuti kot? Anyway.. tengahari tadi aku keluar dengan seorang sahabat sejak aku form 1 lagi, namanya Molek. Dia kata dia cuti ari ni sbb nak antar anak sekolah, so, tengahari boleh la lepak sesama. Aku pun rasa OK gak sbb selain dari aku mmg cuti, aku pun dah lama tak lepak2 1 to 1 ngan Molek ni, maklum la masing2 busy, dia pun busy ngan keje, family lagi, anak2 dah sekolah dsbgnya. So, peluang ni memang aku tunggu2 la nak lepak sesama.

Aku kenal Molek ni sejak 6.1 1990, tarikh kami mendaftar sekolah asrama, tingkatan 1. Sejak dari tu, aku mmg baik ngan Molek ni, walaupun kami tak sama kelas, cuma masa form 2 je sama kelas, tapi kami memang berkawan baik sampai la sekarang ni. Memang susah nak cari kawan yang kita dapat click, dan memahami kita. Lepas SPM, aku slalu lepak umah dia..pastu dari umah dia kami jalan kaki sesama..tido umah aku lak, esok..jalan kaki sesama tido umah dia lak.. sampaikan arwah bapa aku pelik tengok kami ni asyik bercakap dan berborak je.. tak habis2 bercerita..

Plan asal tadi nak lepak kat Jusco Equine je sebabnya Jusco Equine terletak di tengah2 antara rumah aku ngan Molek. Tapi dah last minute Molek rasa cam nak layan bowling.. aku pun teringin gak. Dia kata weekday kat IOI Mall 4 game RM10 sahaja. Tapi x de la kami nak layan sampai 4 game, main 2 orang je. So, main 2 game je lah.. lepas layan bowling, lepak kat Secret Recipe, borak2 sampai la 5.30. TQ to Molek sebab belanja aku Kek, dia kata ni untuk Birthday aku nanti. Terharu aku..ye lah, maybe 1-2 minggu lepas ni masing2 busy, x dpt nak lepak2.


TQ Molek, semoga persahabatan kita akan semakin erat dan berpanjangan hingga ke akhir hayat kita. TQ juga kepada kakak aku, Alang yg blanja aku makan lepas balik dari jumpa Molek.. ini juga for my birthday treat katanya.

p/s Happy Birthday juga kepada Bush (husband Molek). Hari ni, 3hb Jan birthday dia.


A good friend is someone we can count on, as well as being so much more. A friend is someone with whom we can relax and just hang out, have fun and share our innermost thoughts, deep dark secrets, lofty and noble goals, or our hopes, joys, and fears.

A good friend allows you a safe space to share your deepest thoughts and needs without worry of being judged, criticized or made to feel silly for feeling the way you do. Friends cheer each other on, laugh and cry together, and just plain commiserate and listen to each other.

That's why friends are friends....

Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.







~big girls don't cry~