Thursday, March 24, 2016

Solo Travel

Aku nk travel solo. Masih sedang pikir samada nk backpacking je ke or roadtrip. Nak jalan jejauh kang besar lak belanja. So..maybe gi dekat2 je lah.. as long as travel solo.. bukan nak prove something.. saja je.. we can learn a lot bila travel solo ni.. whatever decision kita nk buat, no need other people punya opinion. Nak pegi..pegi je.. So.. In syaa allah.. maybe cuti raya haji ni aku akan travel solo..



Monday, December 28, 2015

Tergamam

Tergamam.
Tak tau nak cakap camna.
Last week, aku terima wassap dari sorang kawan lama, yang mana aku sebenarnya mmg dh lama suka pada dia. Cuma, aku x berani la nak ckp kat dia aku suka dia. Yang mana aku rasa family aku pon tau aku suka pada dia and family aku pon suka pada dia gak. Tapi setelah lebih 10 tahun berkawan, dari sama belajar sampai la memasing dh bawa haluan masing2 dalam dunia pekerjaan, kami masih berkawan, cuma bila dah jauh tu jarang la dapat berjumpa. Kami masih la bercontact melalu wassap..tapi tak kerap..karang 2-3 bulan sekali, setakat bertanya khabar.

Sebelum aku kembali kerja ke bn ni.. dia dtg kul 4 am di airport turut sama antar aku. Somehow, aku rasa maybe he feels something juga tp tulah.. none of us will say anything about it. So, back to how aku tergamam tadi.. aku received wassap dia khamis tengahari.. aku ckp la aku baru balik ke Mesia aritu last weekend, tp sbb terlalu bz and penuh jadual aku..x sempat nk contact kot, lagipon dia jauh di utara tanah air. Aku ckp aku gi wedding kawan..bla..bla..bla.. then out of the blue, dia cakap..aku pon nak kawen esok ni... What..??? aku seriously tergamam... tak tau nak cakap apa.. terasa seperti hati aku ada alien masuk and hancur and koyakkan dari dalam ..really truly rip-you-apart kind of pain. Tapi of coz la aku kena control and terus ucap tahniah. Aku tanya la mcm mana kenal. Katanya kawan2 introduce kan and kenal few months and decide to settle down. Just make me wonder, did i make a mistake sbb didn't tell him how i feel.. but how can i be sure if he feels the same..? Kalau dia x feel the same, buat malu aku je.. But still i should have take chances.. we'll never knew the outcome..

Aku tak tau la nak cakap apa .. sesal pon ada...sedih mmg la.. xdpt nk gambarkan camna.. sbb after that mcm2 lak automatic flashback our moments since sama belajar sampai la skrg ni.. sighhhh... He did la ckp to let him know when i'm back..boleh dia introduce kan kat wife nya nnt... arghhhh... i don't think so.. Pedih kot.. x sanggup
aku nk tengok dia bersama orang lain.. We'll see lah camna...

Tp at the same time aku yakin, jodoh semua tu di tangan Allah. Rahsia Allah. Allah dh tetapkan. Andai kata ada jodoh, ditolak macam mana sekali pon... jauh macam mana sekali pon.. tetap akan sampai.. Tapi kalau dah xde jodoh.. jaga macam mana lah..or rapat macam mana pon lah.. tetap tak akan sampai. Aku kena la redha and yakin, Allah maha mengetahui dan Allah ada his own plan for me.

Ok la, till then.

In the end, we only Regret the chances we didn't take.




End of 2015 already?

Lama betul aku stop menulis. Bz..mcm2 hal and mcm2 perubahan dalam life aku.
Macam2 jenis orang yg datang n pergi juga dalam life aku.
Berat badan pun turun naik berkali2.
Kucing pon banyak yg aku bela and yang mati pon banyak.
In the end, aku masih macam dulu. So, conclusion is, don't get too attached to anyone/anything. Stop giving so much becoz you'll end up losing yourself.







Wednesday, February 19, 2014

New Pet

Akhirnya...aku kembali membela kucing...huhuhu...
Takde niat pon sebenarnya memandangkan life aku yg x serupa life ni...gi keje pepagi...kdg2 kul 7.30 dah sampai opis...(tp lately dh malas ni gi pepagi..) pastu kul 9 malam baru sampai umah setiap hari...

Tp pada 1 pagi nak gi keje tu.. masa tu dah lambat..hihi.. sbb aku ni asyik dok kena pindah opis je, dari HQ ke branch KL pastu branch Phileo Damansara lak pastu ke HQ balik and skrg ke Branch baru lak...tp ada masa2 kena gi HQ gak...haihhh...pening. So.. nak dijadikan citer...masa tu kat Branch Phileo... mood nk berkerja pon macam malas je... so pagi tu dah kul 9 baru nak kluar umah..huhu.. masa nk menuju ke kete tu, nampak lak anak kucing kat bawah ampaian...kesian lak nengok nya... sbb kecil sgt...pastu mata dia mcm ada infection.. aku nampak mungkin ibu dia kot, tp ada kat atas bumbung... memula pikir nak biar kan je..tp mcm x sampai hati lak...terus aku amek and bawak gi Vets.

Masih kecil...

Comel, ekor pendek...

Menurut kata doctor tu, dia ni anggaran umur baru 2-3 minggu...alahai..kesiannya... memula aku pikir nak tinggalkan je kat clinic tu..tp bila tengahari tu aku balik utk tengok dia jap, dia terus lari ke arah aku...adehhhh... runtuh lak hati.. terus aku pikir nak bela je lah.. tp aku tinggalkan dia kat klinik tu 3 hari utk doctor rawat mata dia yg infection tu..

balik tengahari kejap nk tengok dia... muka kesian..huhuhu

tbc...





Tuesday, October 2, 2012

Budi Bahasa & Nilai Murni


Aku x paham...
Budi bahasa dan Nilai2 murni mmg sedah semakin berkurangan di kalangan masyarakat kita ni. Perkara ini amat menakutkan aku....sebab terasa seolah2 manusia sudah kehilangan sikap 'kemanusiaan'....apakah akan terjadi kpd manusia ini nanti...

Kenapa aku  concern akan hal ini? Sebabnya... baru2 ni aku terpaksa naik kenderaan awam utk pergi keje sebab kereta aku rosak...ada kat workshop seminggu. SO...dari umah aku..aku kena naik cab utk sampai ke station LRT. Sewaktu naik cab tu.. pemandu nya aku nampak gaya mcm dah berumur...mmg pon...dia askar pencen and melihat caranya yg peramah...so aku pun memikirkan oklah untuk layan dia borak sbb aku memikirkan hormat kpd org yg lebih tua and aku bahasakan dirinya Pakcik...

Mula2 borak ok je...tp pastu tetiba dah masuk citer pasal dia pernah bawa penumpang yg ada masalah rumahtangga la dsbgnya. Pastu dia cerita lak pasal rumahtangganya yg dah musnah and gaya macam nak tunjuk yg dia ni sekarang ni bujang la...aku mula dah rasa x sedap....sbb aku layan dia borak sbb aku pikir sbg seorang yg boleh jd anak kenalah hormat kpd org yg dah pangkat boleh jadi bapak kita... and bila sampai ke desitinasi aku...dia siap mintak no telefon..dgn alasan boleh bersms malam2 nanti... haihhhhh.....sabar je lah...x tau aku nak cakap apa.... Ke manakah perginya sikap bangsa kita ni yg masih hormat menghormati antara satu sama lain? Ni tidak...semua nak dimakan jugak....ishhhh... Aku mmg takut sebenarnya nak naik cab lagi...



.......tbc....

Sunday, August 5, 2012

Life is Beautiful

Life is Love
Life is about Sharing
Life is is Joy
Life is about Opportunity
Life is full of Surprises
Life is Beautiful

Life is beautiful because of the surprises, happiness and the shocks... :)

Life is all about risks and it requires you to jump. Don't be a person who has to look back and wonder what they would have or could have had. No one waits forever.

Take chances.
Tell the truth.
Date someone totally wrong for you.
Say no.
Spend all your cash!
Fall in love

Get to know someone random.
Be random.
Say I love you.
Sing out lout.
Laugh at a stupid joke.
Cry T T
Get Revenge.
Apologize.
Tell the asshole what you feel.
Let someone know how much they mean to you.
Tell someone what they're missing.
Laugh till your stomach hurts.
LIVE LIFE!

 :D

 

Wednesday, July 4, 2012

Be happy

Life is better when you are happy, but life is at its best when other people are happy because of you. Be Inspired...


Monday, June 25, 2012

15 Ways to Live, and Not Merely Exist


As Jack London once said, “The proper function of man is to live, not to exist.”  Far too often we travel through life on autopilot, going through the motions, accepting what is, and having every day pass like the one before it.

1. Appreciate the great people and things in your life. – Sometimes we don’t notice the things others do for us until they stop doing them.  Don’t be like that.  Be grateful for what you have, who loves you, and who cares for you.  You’ll never know how much they mean to you until the day they’re no longer beside you.  Truly appreciate those around you, and you’ll soon find many others around you.  Truly appreciate life, and you’ll find that you have more of it to live.  
2. Ignore other people’s negativity.
3. Forgive those who have hurt you.
4. Be who you really are.  Being YOU is worth it!
5. Choose to listen to your inner voice. 
6. Embrace change and enjoy your life as it unfolds. – The hardest part about growing is letting go of what you were used to, and moving on with something you’re not. 
7. Choose your relationships wisely. 
8. Recognize those who love you. – The most memorable people in your life will be the ones who loved you when you weren’t very loveable.  Pay attention to who these people are in your life, and love them back, even when they aren’t acting loveable.
9. Love yourself too. 
10. Do things your future self will thank you for. 
11. Be thankful for all the troubles you don’t have.
12. Leave enough time for fun. 
13. Enjoy the little things in life. – The best things in life are free.  There is absolute joy and wonder to be had in the simplest of moments.  
14. Accept the fact that the past in not today. – Don’t let the past steal your present and future from you.  You might not be proud of all the things you’ve done in the past, but that’s okay.  The past is not today.  The past cannot be changed, forgotten, or erased.  It can only be accepted.  We all make mistakes, have struggles, and even regret things in our past.  But you are not your mistakes, you are not your struggles, and you are here NOW with the power to shape your day and your future.
15. Let go when you must. 


[source : http://www.marcandangel.com/2012/03/19/15-ways-to-live-and-not-merely-exist/]